Utilizarea betonului în construcții

Betonul este un material de construcție durabil și versatil care este folosit peste tot în lume. Este folosit la unele dintre cele mai deosebite construcții de pe glob și poate fi întâlnit chiar și în curțile noastre.
Betonul are proprietăți maleabile sau solide, în funcție de stadiul de întărire. Este alcătuit din agregate și roci amestecate cu ciment fluid.
Iar după o anumită perioadă de timp, betonul se întărește devenind asemănător rocilor datorită unei reacții chimice.
Odată întărit, acesta devine excepțional de puternic și durabil, cu o rezistență de 3000-20.000 psi – suficient pentru a susține poduri, zgârie-nori și baraje.
Datorită caracteristicilor sale, betonul este utilizat pentru o varitate largă de construcții precum:
Poduri
Betonul este unul dintre cele mai economice materiale pentru construcția de poduri; acesta este utilizat în mod obișnuit pentru suprastructurile podurilor (părțile superioare).
Acestea includ punțile, bordurile, trotuarele și bariere laterale pentru delimitarea traficului. Cu o planificare adecvată și prin utilizarea produselor prefabricate din beton, procesul poate fi finalizat în mod eficient și rapid. De asemenea, pot fi adăugate impacturi vizuale și elemente decorative.
Baraje
Barajele sunt una dintre cele mai solicitante și mai substanțiale structuri din beton. Construcția unui baraj necesită armături din oțel pentru a adăuga rezistență maximă proprietăților betonului.
Pentru a limita orice fisurare, apa este circulată prin conducte în interiorul betonului. Proiectarea barajelor necesită o selecție atentă a amestecului de beton cu tipul potrivit de agregate.
Case/Clădiri
Clădirile realizate din beton sunt cunoscute ca fiind mult mai sigure și mai durabile decât cele realizate din alte materiale.
Dacă doriți să vă construiți casa cu un material care oferă mai multă siguranță și eficiență energetică, atunci betonul este alegerea potrivită.
Indiferent de tipul de proiect pe care îl aveți în vedere, betonul este o alegere excelentă.
Întreținere
Chiar și cu proprietățile sale rezistente, betonul necesită totuși o întreținere adecvată pentru a-și prelungi durata de viață.
Betonul ar trebui curățat cel puțin o dată pe an pentru a îndepărta murdăria, precum nămolul și rugina sau alte pete.
De asemenea, fisurile trebuie reparate în mod curent pentru o suprafață structurală sănătoasă. Nerepararea fisurilor poate duce la pătrunderea apei, cauzând probleme cu subsolul.
Resigilarea periodică a suprafeței reduce infiltrarea umezelii și petele. De asemenea, va împiedica apariția buruienilor prin acele rosturi.
Postari recomandate

Cele mai frecvente greșeli făcute în timpul realizării unei lucrări din beton
30 apr. 2022 - Beton - Global beton investment

11 lucruri neștiute despre beton
30 mart. 2022 - Beton - Global beton investment

Beton amprentat vs pavele
14 feb. 2022 - Beton - Global beton investment