11 lucruri neștiute despre beton

A high angle shot of two people standing in an ancient amphitheater during daytime

Istoria arhitecturii a fost schimbată pentru totdeauna în ziua în care vechii romani au inventat betonul. Acest material de construcție este renumit pentru rezistența și durabilitatea sa, precum și pentru că este destul de accesibil.

Astăzi vedem beton peste tot în jurul nostru, fiind destul de familiarizați cu acest material. În ciuda acestui fapt, noi am descoperit lucruri neștiute despre utilizarea și compoziția betonului, pe care ți le vom împărtăși în cele ce urmează:

 1. Betonul roman era realizat prin amestecarea varului cu cenușa vulcanică din Muntele Vezuviu. Acest amestec nu se aseamănă câtuși de puțin cu compoziția betonului de astăzi, care este de obicei făcut din apă, agregate (de exemplu pietriș sau nisip) și ciment.
 2. Betonul a fost folosit pe larg în perioada prosperării Imperiului Roman, fiind aproape uitat după căderea acestuia aproape 400 de ani, până la începutul sec VII-lea, când își revene în forță.
 3. Betonul este cel mai utilizat material artificial de pe planetă.
 4. Compoziția betonului este realizată în mod normal din 60-75% agregat, 15% apă și ciment și 5 până la 8% aer.
 5. Betonul nu are punct de topire și totuși la temperatura de 1000 ℉ (537.7778℃) acesta se va descompune, apa se va evapora, nisipul și pietrișul se vor transforma în lavă topită.
 6. Pentru construirea Empire State din New York s-au folosit 62.000 de metri cubi de beton.
 7. În 1824 a fost inventat cimentul modern. Această invenție aparține lui Joseph Aspdin al Angliei.
 8. Barajul Three Gorges Dam de pe râul Yangtze din China este cea mai grea structură de beton din lume. Se spune că barajul conține 144.309.356.753,51 de kilograme de beton.
 9. Betonul este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru structurile subacvatice. Acest lucru se datorează faptului că betonul este foarte rezistent la foc și la apă.
 10. Primul drum din beton a fost construit pe Woodward Avenue din Greenfield Township în 1909.
 11. Panteonul din Roma a fost construit din beton. Astăzi, este încă considerat cea mai mare cupolă din beton nearmat din lume.
Share