Beton amprentat vs pavele

Beton amprentat vs pavele

Construcția unei alei presupune alegeri în privința materialului utilizat – beton amprentat sau pavele.

Deși ambele materiale sunt similare ca aspect și extrem de durabile, variază timpul de instalare, opțiunile decorative, costul și cerințele de întreținere.

Fiecare opțiune oferă atât avantaje cât și dezavantaje.

  • Executare rapida. Aplicarea betonului amprentat se realizează în timp relativ mai scurt. Timpul de aplicare tinde să fie mai lung în cazul pavelelor din beton din cauza forței de muncă necesare pentru a așeza fiecare unitate individual.
  • Proprietăți anti-alunecare. Pavelele oferă o rezistență sporită la hidro-acțiune și au proprietatea de anti-alunecare. Dacă aveți în proiect amenajarea spațiului aferent piscinei, pavelele sunt de preferat betonului.
  • Performanță și durabilitate. Betonul ștanțat va fi utilizat foarte bine ani la rând. Nu există riscul de a se va scufunda inegal ca în cazul pavelelor sau a altor tipuri de suprafețe și va rezista utilizării intense.
  • Întreținerea ușoară. Atât betonul amprentat, cât și pavelele necesită curățare și întreținere de rutină pentru a le menține cel mai bun aspect și pentru a le proteja de uzură. Dar, în cazul pavelelor din beton, este adesea necesară întreținerea suplimentară pentru a menține îmbinările dintre unitățile de pavaj umplute cu nisip. De asemenea este bine să fie curățat periodic de resturi și murdărie.
  • Preț rezonabil. Se consideră că este mai economic să aplici betonul amprentat și să realizezi un model decât să ridici și să plasezi manual unități de pavaj, astfel încât costul pavelelor tinde să fie mai mare decât cel al betonului ștanțat și colorat. Totuși, pe lângă costurile inițiale de aplicare, ar trebui să luați în considerare și costurile pe termen lung pentru repararea și întreținerea pavajului. Pavelele din beton sunt adesea mai puțin costisitoare de reparat sau de înlocuit dacă apar daune în timp, astfel încât costul pe termen lung poate ajunge să fie mai mic.
  • Se poate personaliza. Betonul amprentat vă permite să creați pavaje care seamănă cu piatra naturală sau cărămidă, dar, spre deosebire de pavele, sunt posibile și modele aleatorii de piatră și lemn. Betonul amprentat vă oferă, de asemenea, posibilitatea de a conferi texturi fără sudură asemănătoare pietrei – fără model sau linii de chituire – prin utilizarea straturilor de textură. Un alt avantaj al betonului amprentat este capacitatea de a personaliza culoarea. Prin utilizarea petelor de beton sau a întăritorilor de culoare cu agitare uscată, betonul ștanțat poate fi făcut să arate identic cu piatra reală pentru a crea efecte de intemperii realiste.

Un specialist vă poate recomanda materialul potrivit în funcție de caracteristicile solului și a reliefului din zona în care doriți să realizați construcția.

 

 

 

Share